Naar inhoud
Inspiratieverhaal Saskia Adelante 3

Saskia is al bijna 20 jaar het stralende welkomstgezicht bij Adelante

13 maart 2024

Als we bij Adelante in Houthem - Sint Gerlach aankomen, hoeven we niet lang te zoeken. We hebben namelijk afgesproken met Saskia en ze begroet ons al vrolijk vanachter de receptiebalie. Terwijl Saskia nog even een telefoontje afhandelt zoekt ze tegelijkertijd op in welke ruimte we even rustig kunnen gaan zitten. Even later nemen we, mét een lekker kopje thee, plaats in een vergaderzaal twee panden verderop. Voor Saskia is die flexibiliteit al bijna 20 jaar helemaal vanzelfsprekend! Maar daar heeft ze zelf héél hard aan gewerkt.

Want toen Saskia anderhalf jaar oud was belandde ze als gevolg van een heftig auto ongeluk in een rolstoel. Ze wordt voor revalidatie, basisschool en praktijk vervolgopleiding in het (toen nog Franciscusoord hetende) Adelante kind aan huis. Als ze haar 18e verjaardag viert wordt voorgesteld om eens te gaan kijken in een activiteitencentrum. “Maar van dat idee werd ik niet echt gelukkig! En dat bleek na een paar keer kijken in verschillende activiteitencentra ook. Ik heb alleen die wielen onder mijn kont, maar voor de rest is er niets. Ik wilde toen al gewoon meedoen in de maatschappij en zelfstandig werken,” lacht Saskia. Dus voegt ze de daad bij het woord en meldt ze zich in 2002 in haar woonplaats Sittard voor arbeidsbemiddeling. Daar wordt ze aan een jobcoach van de organisatie die nu Vidar heet gekoppeld en begint haar werkavontuur.

“Samen met Saskia hebben we na de intake verschillende tests gedaan om te kijken naar haar wensen en de mogelijkheden. Haar schoolvakken en interesses richting kantoorondersteuning sloten goed aan bij wat werkgevers zochten, dus al snel was duidelijk dat het niet zo lastig hoefde te zijn om passend werk te vinden. Als de zorg maar goed geregeld kon worden en het bedrijf er open voor zou staan. Toch bleek dat laatste nog best lastig. Uiteindelijk vonden we in 2004 die werkplek op Saskia’s initiatief bij het haar goed bekende Adelante. Er werd gestart met een stage, die omgezet werd in vrijwilligerswerk. In 2004 was het niet zo makkelijk om in aanmerking te komen voor een gesubsidieerde baan, daar stroomde je pas na verloop van tijd in,“ vertelt Yvonne Soeters, die als vaste jobcoach voor Saskia klaarstaat vanuit Vidar.

Inspiratieverhaal Saskia Adelante 1
Saskia aan het werk

Al twintig jaar niet weg te denken bij Adelante

Saskia kijkt terug: “Ik werkte hier eerst twee jaar als vrijwilliger voordat ik een baan kreeg. In het werk zelf veranderde er toen eigenlijk niet zo veel, maar die blijk van erkenning is toch wel heel fijn! Het gaf me een solide basis om verder op te bouwen. Inmiddels werk ik hier bijna 20 jaar.” In die periode is er toch wel het een en ander veranderd in het werk. Zo komt Saskia al een hele tijd zelf - met een specifiek voor haar aangepaste auto - naar het werk. Ook haar werkzaamheden zijn in de voorbije jaren telkens iets uitgebreid, waardoor ze een graag geziene collega geworden is. Nicole, leidinggevende bij Adelante, bevestigt dat: “Saskia is een belangrijke collega. Ze kent alle collega’s die hier dagelijks aanwezig zijn. Als Saskia er niet is, merken we dat echt. We zien dat er door de jaren heen meer taken bij Saskia zijn komen te liggen. Dat vindt Saskia leuk en fijn, maar wij ook! Saskia pakt graag nieuwe zaken op, dus daar blijven we samen naar op zoek.”

Inspiratieverhaal Saskia Adelante 2
Nicole (links) en Saskia (rechts) bij de werkplek

Voor Adelante is Saskia méér dan een werknemer

Mooi is het als we horen dat Saskia ook gezien wordt als een rolmodel. “Dat klinkt misschien zwaar en we zeggen het niet vaak, maar het is wel zo. Als kinderen met een beperking hier binnenkomen en ze zien Saskia achter de balie, werkt dat namelijk erg inspirerend. Jongeren zien dan dat er zeker mogelijkheden zijn binnen bedrijven en dat je met vertrouwen in je zelf veel meer kan bereiken dan je misschien soms denkt,” vertelt Nicole. Veel aanpassingen waren er volgens haar niet nodig om de werkplek te regelen: “Adelante is natuurlijk al rolstoeltoegankelijk ingericht. De balie is wel wat lager dan dat je vaak ziet bij andere bedrijven. Normaal is de vloer achter een balie verhoogd, waardoor de receptionist je in de ogen aan kan kijken als ze achter haar werkplek zit. In dit geval kan dat niet, want dan kan Saskia niet met haar rolstoel op de verhoging komen. De balie is dus wat lager. Maar ik denk niet dat dit iemand opvalt en ben je zelf met een rolstoel, dan ben je wel op gelijke hoogte van de receptionist. We hebben verder alleen organisatorisch wat moeten inrichten voor een dagelijks verpleegmoment, maar die faciliteiten hebben we als zorginstelling ook zelf in huis. En natuurlijk is er een mooi plekje voor de hulphond, onder het bureau van Saskia!”

Gevraagd naar de hulphond, straalt Saskia helemaal: “Ik ben een echte hondenliefhebber. Thuis heb ik in totaal drie honden. Het hele huis is erop ingericht! Maar de hulphond is de enige die mee komt naar het werk. Hij helpt me dan bijvoorbeeld als iets gevallen is, zoals mijn brillendoosje.” Een andere grote liefde heeft Saskia ook: reizen. Samen met man William gaat ze graag op pad: “Hij zit ook in een rolstoel, maar dat belemmert ons niet. Dit jaar gaan we samen naar Mexico.”

Inspiratieverhaal Saskia Adelante 3
De hulphond in actie: een gevallen brillendoosje is vliegensvlug weer opgeraapt

Of die can-do mentaliteit ook in het werk terug te zien is? “Absoluut!”, antwoord jobcoach Yvonne, “in de tijd dat ik Saskia ken heb ik haar zien groeien in het werk én als persoon. Dat is enorm inspirerend. Het laat zien wat een passende werkplek voor werknemer én werkgever kan betekenen.”

Als we Saskia vragen of er nog ambities zijn op het vlak van werk, is het antwoord duidelijk: “Ik zit hier gewoon écht op mijn plek. De vele contacten en collega’s zijn super!”


Wilt u weten welke kansen Vidar u of uw onderneming kan bieden? Neem dan contact op via +31 (0) 46 477 71 30 of vul het contactformulier in.