Naar inhoud

Taalambassadeurs gezocht!

5 maart 2024

Een taalambassadeur is iemand die zelf moeite heeft (gehad) met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Vaak is een taalambassadeur op volwassen leeftijd weer naar school gegaan. Daarom noemen wij deze mensen ook wel ‘ervaringsdeskundigen’. Voor de Westelijke Mijnstreek zijn we nog op zoek naar taalambassadeurs. Bent u of kent u iemand die taalambassadeur wil zijn? Lees dan snel verder!

Wat doet een taalambassadeur?

Taalambassadeurs leren laaggeletterden te motiveren om terug naar school te gaan. Met laaggeletterden bedoelen we mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Voor veel mensen is terug naar school gaan een moeilijke stap. Als taalambassadeur kunt u anderen hier goed bij helpen, omdat u het zelf ook heeft meegemaakt. U weet wat het is om moeite te hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden en kunt hier goed over vertellen. Daarom gaan taalambassadeurs naar gemeenten, basisscholen, bibliotheken, welzijnswerk of andere organisaties om hun verhaal te vertellen. Hierdoor kunnen taalambassadeurs ervoor zorgen dat laaggeletterden zich minder schamen en zich weer willen bijscholen. Oftewel: taalambassadeurs maken het probleem van laaggeletterdheid breder bekend en bespreekbaar. En dat is ontzettend waardevol en belangrijk!

Wat zijn de voordelen?

Als taalambassadeur…

  • ontmoet u veel mensen,
  • komt u binnen bij allerlei organisaties,
  • krijgt u een korte training ‘Vertel je eigen verhaal’,
  •  krijgt u een vergoeding in de vorm van een cadeaubon of iets lekkers,
  • kunt u meedoen aan een leuke activiteit die elk jaar wordt georganiseerd,
  • en maakt u kennis en werkt u samen met andere taalambassadeurs.

En heel fijn: u doet dit alleen als het u uitkomt!

Interesse?

Wilt u meer weten of heeft u interesse om taalambassadeur te worden? Neem dan contact op met Maddy Kuipers via m.kuipers@vistacollege.nl.

Taalambassadeursgezocht