Naar inhoud

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Eenmalige tegemoetkoming in uw eigen woonlasten

Is uw inkomen gedaald en kunt u door de coronamaatregelen noodzakelijke kosten als woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. De TONK is een eenmalige tegemoetkoming in uw eigen woonlasten. Deze tegemoetkoming is gebaseerd op de 'bijzondere bijstand'. Inwoners en ondernemers in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein kunnen de TONK aanvragen via Vidar. 

U kunt een tegemoetkoming aanvragen voor: 

  • Huur- of hypotheeklasten
  • Kosten van gas, water en elektriciteit

Ook als u al gebruik maakt van andere coronasteunmaatregelen, kan een tegemoetkoming van de TONK-regeling daarnaast soms nog mogelijk zijn. De regeling heeft een terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 en loopt tot en met 30 juni 2021. 

Voorwaarden

Om gebruik te kunnen maken van de TONK gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  • Uw (netto) gezinsinkomen is als gevolg van de coronacrisis in de maand januari 2021 tenminste 25% lager dan in de maand januari 2020.
  • U hebt minder eigen vermogen dan de grens die voor u geldt (€6.295,00 alleenstaand / €12.590,00 gezin). De waarde van een eigen huis en het vermogen in een eigen bedrijf tellen niet mee.
  • Uw huidige inkomen is onvoldoende om uw woonlasten te kunnen betalen (peilmaand januari 2021).

Neem voor meer informatie over de voorwaarden contact op met Vidar door te bellen naar 046 4777 272.

Aanvragen 

U vraagt de TONK aan door het aanvraagformulier in te vullen. U kunt het aanvraagformulier aanvragen bij Vidar door te bellen naar 046 4777 272. U ontvangt het aanvraagformulier met aanvullende informatie vervolgens per post. 

Is het erg druk? Bel dan 14046 en spreek “Sittard-Geleen” in. Een medewerker van het klantcontactcentrum noteert dan uw gegevens en een medewerker van team bijzondere bijstand neemt contact met u op.