Naar inhoud

Uitkeringsbedragen en betaaldata

Hoogte van uw uitkering

Ieder jaar worden de uitkeringsbedragen van de Participatiewet en diverse andere wetten aangepast. Dit komt doordat deze uitkeringen zijn gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Een overzicht van de actuele uitkeringsbedragen en normen kunt u hieronder downloaden: 

Download overzicht per 1 juli 2024

Uitkeringsspecificatie

Als de hoogte van uw uitkering wijzigt, dan krijgt u een uitkeringsspecificatie. Dit is een brief waarin staat hoe wij uw uitkering hebben berekend. In de maanden februari en augustus krijgt iedereen een specificatie. In de overige maanden krijgt u alleen een uitkeringsspecificatie als er iets is veranderd in uw uitkering.

Belangrijke informatie over uw uitkering

Ontvangt u een bijstandsuitkering van Vidar? In onderstaand overzicht vindt u meer informatie over wanneer uw uitkering wordt uitbetaald, hoe het zit met vakantiegeld en waar u meer informatie vindt over de rechten en plichten die horen bij het krijgen van een uitkering. 

Uw uitkering wordt achteraf en per maand uitbetaald. Bijvoorbeeld: De uitkering van december 2023 wordt uitbetaald op 12 januari 2024. Hieronder ziet u de betaaldata voor het jaar 2024. Let op: het kan zijn dat het geld 1 dag later op uw bankrekening staat. Dat hangt af van de bank waar u een rekening hebt.

  • Donderdag 11 januari 2024
  • Maandag 12 februari 2024
  • Dinsdag 12 maart 2024
  • Donderdag 11 april 2024
  • Maandag 13 mei 2024
  • Woensdag 12 juni 2024
  • Donderdag 11 juli 2024
  • Maandag 12 augustus 2024
  • Donderdag 12 september 2024
  • Donderdag 10 oktober 2024
  • Dinsdag 12 november 2024
  • Donderdag 12 december 2024

Elke maand wordt een deel van uw uitkering (5% van de bijstandsnorm) gereserveerd voor vakantiegeld. Als u een uitkering ontvangt en recht heeft op vakantiegeld, staat het geld uiterlijk 20 juni 2024 op uw rekening. U krijgt het geld via een aparte betaling.

Minder vakantiegeld
U krijgt minder vakantiegeld als u naast uw uitkering ook loon of andere inkomsten heeft waarover vakantiegeld wordt uitbetaald.

Beslag
U ontvangt geen vakantiegeld als een schuldeiser beslag op uw uitkering heeft gelegd. Alleen als de beslaglegger een hogere beslagvrije voet heeft vastgesteld kan het zijn dat u wel (een gedeelte van) uw vakantiegeld ontvangt. De beslagvrije voet is een bepaald bedrag waarop geen beslag mag worden gelegd.

Schuld bij de gemeente
Als u een schuld bij de gemeente heeft, dan gebruiken wij uw vakantiegeld niet langer om uw schuld bij ons af te lossen. In plaats daarvan verrekenen wij maandelijks een bedrag van uw uitkering met deze schuld. Uitzondering: werd het vakantiegeld alleen gebruikt voor de aflossing van uw schuld? Dan kan het zijn dat het vakantiegeld nog eenmalig door ons wordt verrekend met uw schuld bij ons.

De kostendelersnorm betekent dat als u samenwoont met meer volwassenen, Vidar uw bijstandsuitkering daarop aanpast. Hoe meer volwassen personen in uw huis wonen, hoe lager uw uitkering. Niet alle huisgenoten tellen mee voor de kostendelersnorm. De reden voor de kostendelersnorm is dat u lagere woonkosten heeft als er meer personen in uw woning wonen. U kunt deze kosten namelijk delen. Klik hier voor meer informatie over de kostendelersnorm

Vanaf 1 januari 2023 zijn de regels over de kostendelersnorm veranderd. Personen jonger dan 27 jaar kunnen volgens de wijziging geen kostendelende medebewoner meer zijn. Eerst was deze leeftijdsgrens 21 jaar. Als deze wijziging gevolgen heeft voor de hoogte van uw bijstandsuitkering, krijgt u hiervan uiterlijk op 10 februari 2023 een brief over van ons.