Naar inhoud

Alexander gaat met autisme aan de slag bij BlueTea: dat is andere thee!

20 juli 2021

We kampen met een krapte op de arbeidsmarkt, terwijl de ICT-sector sterk groeit. Dat biedt kansen voor mensen met autisme, die een hoge potentie hebben om meerwaarde te bieden in een ICT-functie.  Bovendien wordt het voor werkgevers steeds belangrijker om inclusief te ondernemen.

Niet alle trajecten gaan echter over één nacht ijs. Dat neemt niet weg dat een lange weg ook tot een mooie bestemming kan leiden. Zo kreeg Alexander Teeuwen, gediagnosticeerd met ASS (Autisme Spectrum Stoornis), vanuit een samenwerking tussen Vidar en Job-Flow, en na het volgen van een studie tot 3D-developer, een contract aangeboden bij BlueTea.

Michel, Alexander, Bluetea
Michel (Job-Flow), Alexander, Roland (BlueTea) en Rick (jobcoach Vidar)
Op zoek naar een kans

Alexander Teeuwen kreeg al een hele tijd een uitkering via Vidar. “Ik kreeg in 2012 de indicatie ‘Autisme Spectrum Stoornis’ en mijn stempeltje opgeplakt. Je hebt een heel beeld van hoe je wilt dat je leven eruit gaat zien en dat moet je dan noodgedwongen aanpassen”, aldus Alexander Teeuwen. “Ik had mezelf al afgeschreven en viel in een zwart gat. Wie wil mij nou hebben? Op een gegeven moment had ik er wat meer vrede mee. Ik stond open voor de gesprekken binnen Vidar en alhoewel ik er nog weinig vertrouwen in had, liet ik me graag verrassen.”

Alexander werd bij Vidar begeleid door jobcoach Rick Smeets. In 2018 trad werkgeversadviseur Aziza Bahir met Michel Brouwer van Job-flow in contact om Alexander verder te kunnen helpen. Dit werving- en selectiebureau biedt de speciale dienstverlening ‘Autisme on the Job’ waarbij er wordt gefocust op het begeleiden van mensen met autisme in het bedrijfsleven.

Krappe arbeidsmarkt leidt tot sterke vraag naar medewerkers met autisme in ICT-sector

Met de juiste begeleiding en het creëren van een stabiele werkplek zijn mensen met autisme van grote toegevoegde waarde voor diverse bedrijven. “Maar liefst 54% van de mensen met autisme en een gemiddelde tot hoge intelligentie is werkloos. Hoewel steeds meer bedrijven de kwaliteiten van mensen met autisme zien, bestaan er toch nog veel vooroordelen. Zonde, want mensen met autisme beschikken vaak over een bepaald kennisniveau en specifieke vaardigheden die uitermate geschikt zijn voor functies op het gebied van ICT en Life Sciences”, legt Michel Brouwer van Job-Flow uit.

Opleiding en begeleiding

Alexander heeft in het verleden aan de kunstacademie gestudeerd. Dit leverde hem echter geen passende baan op. Tijdens de gesprekken tussen Alexander, Rick, en Michel en door gebruik te maken van het product ‘Autisme op je Bord’ kwam al snel naar voren dat Alexander een enorme affiniteit met ICT heeft en dat hij zowel op creatief als analytisch vlak sterk is. “We zagen dat hij veel potentie had, maar hij miste nog relevante kennis en een diploma”, legt Michel van Job-Flow uit. Er werd gezamenlijk besloten dat hij een traject en opleiding tot 3D-developer kon volgen. Op zelfstandige wijze heeft Alexander deze studie succesvol doorlopen, waarbij hij wekelijks zijn voortgang besprak met Michel. “Ik maakte toen ook een positieve verandering door op persoonlijk vlak. Deze kans kwam precies op het juiste moment. Het zorgde voor een soort sneeuwbaleffect waardoor ik steeds enthousiaster werd en het beste uit mezelf naar boven haalde,” legt Alexander uit.

De opleiding en het traject werd gefinancierd vanuit Vidar en de digitale leeromgeving werd geregeld vanuit Job-Flow. “Dat nam voor mij een enorme drempel weg. Ik had namelijk nog een studieschuld en daardoor kon ik me een nieuwe studie en nieuwe schulden niet veroorloven”, legt Alexander uit.

De studie vond vooral online plaats. Door corona is er wel even een dip geweest. “Ik ben altijd graag op mezelf geweest, maar nu zag en sprak ik privé bijna niemand meer”, licht Alexander toe. Hij wist zich ook daar doorheen te slepen mede dankzij de wekelijkse contactmomenten met Michel. “Hij heeft echt zijn schouders eronder gezet en heeft zich enorm ontwikkeld”, zegt Michel trots.

BlueTea biedt kans aan

Begin dit jaar bleek, na een aantal tests door experts, dat Alexander rijp was voor de arbeidsmarkt en werd er gezocht naar een passende werkgever. BlueTea, een toonaangevende game and simulation development studio in Ittervoort, bleek een ideale match te zijn. Bij BlueTea worden virtuele simulaties en ‘serious games’ gemaakt om medewerkers uit de proces-, medische-, auto- en ruimtevaartindustrie te helpen zichzelf te verbeteren. “We hadden hier een goed gesprek, waarbij de structuur waarmee Alexander programmeert en zijn creatieve ideeën voor het vinden van oplossingen ertoe leidde dat BlueTea besloot hem een kans te bieden om zijn kennis om te zetten in werkervaring”, licht Michel toe. Alexander vertelt met fonkelende ogen: “Ik was gemotiveerd om bij BlueTea aan de slag te gaan en had er een goed gevoel bij. Hier wil ik zijn en een bijdrage leveren!”

Blauwe Thee
Geheel in stijl wordt met blauwe thee geproost op het succes

Voor BlueTea was dit de eerste keer dat er een medewerker met autisme aan de slag ging. Twee medewerkers van BlueTea volgden een compagnontraining via Extrass Opleidingen om zo meer inzicht te krijgen in autisme. Dit zorgt ervoor dat Alexander makkelijker zaken kan aangeven en vragen kan stellen op de werkvloer, omdat zijn sparringpartners hier ook meer kennis van hebben. “Er wordt rekening met mijn autisme gehouden wanneer dat nodig is, maar eigenlijk loopt het nu goed en hebben we het er niet de hele tijd over. Ik vind het prettig dat mijn collega’s me niet anders behandelen en doen alsof ik zielig ben. Ik heb het in het verleden meegemaakt dat ik werd gezien als autist en niet als persoon met autisme.”

Er werd verder gezorgd voor een rustige en overzichtelijke werkplek, waar Alexander zich prettig voelt en er niet teveel prikkels zijn. “Ik heb nu één kantoordag in de week en verder mag ik thuis werken waar het lekker rustig is. Ik vind het sociale contact met de collega’s wel erg waardevol en ik vind het fijn om onderdeel te mogen zijn van het hechte team”, vertelt Alexander.

Van volledige uitkering naar contract

“Ik heb veel geluk gehad met Rick, Aziza, Michel en natuurlijk BlueTea. Het leek wel of alles op de juiste momenten samenviel”, licht Alexander toe. Michel voegt hieraan toe: “De aanpak is bijzonder geweest en ook het vertrouwen dat Vidar in Alexander heeft gehad en dat het uiteindelijk goed zou komen, is erg belangrijk geweest in dit langlopende traject. De samenwerking met Vidar is zeer goed bevallen en er zijn nog meer kandidaten die we nu middels ‘autisme op je bord’ of ‘Autisme on the Job’ op eenzelfde manier begeleiden naar werk.”

Alexander werkt met veel plezier bij BlueTea. “Elke dag leer ik dingen op de werkvloer die je niet uit boeken kunt halen. Bovendien kan ik nu toch aan een carrière werken. Het zal waarschijnlijk nooit een carrière worden, zoals de meeste andere mensen die hebben, maar daar heb ik vrede mee. Ik kan nu wel wat verder gaan opbouwen en heb toekomstperspectief. Het is fijn om je eigen geld te kunnen verdienen!”

Alexander heeft onlangs zijn evaluatiegesprek gehad en omdat men bij BlueTea zeer tevreden is, heeft Alexander nu een contract gekregen. Onder het genot van een kopje ‘blue tea’ werd dit mooie traject dan ook in stijl afgesloten.

Ontdek de mogelijkheden

Wilt u weten welke kansen Vidar u of uw onderneming kan bieden? Neem dan contact op via 046 4777 130 of vul het contactformulier in.