Naar inhoud

Yaniek werkt om te leren en leert om te werken

6 oktober 2021

Yaniek heeft een WLZ-indicatie, maar had maar één doel: toewerken naar betaald werk en zo meedoen in de maatschappij. Ze wilde niets liever dan zichzelf ontwikkelen, zelfredzaam en veerkrachtig worden. Vidar en PSW (Pedagogisch Sociaal Werk) hielpen haar hierbij met als resultaat een leuke baan bij Cooking4U.

Kopie Van Naamloos Ontwerp (2)
Samenwerking Vidar en PSW

Vidar staat voor werk voorop, kansen voor iedereen. Mensen kunnen onder andere bij Vidar terecht voor het vinden van werk en het ontwikkelen van vaardigheden en talenten. Om gezamenlijke doelen te bereiken werkt Vidar ook regelmatig samen met PSW. Deze organisatie ondersteunt kinderen en volwassenen die begeleiding nodig hebben bij het richting en inhoud geven aan hun eigen leven. PSW biedt ondersteuning bij wonen, dagbesteding, werken, onderwijs en vrije tijd. Zowel Vidar als PSW vinden dat ieder mens een volwaardige plaats in onze samenleving verdient. En dat is een voedingsbodem voor een vruchtbare samenwerking, waardoor mensen als Yaniek verder kunnen groeien en opbloeien.

Leren om te werken

In 2017 startte Yaniek met een stage vanuit de Parkschool bij PSW binnen het trainingsteam van Fletcher. Vanaf dag één gaf Yaniek aan dat haar doel een betaalde baan was en dat ze graag nog veel wilde leren en haar talenten verder wilde ontwikkelen.

In de loop der jaren heeft Yaniek verschillende trainingsplekken gehad bij Albert Heijn, Bickels en bij Markt 50. Soms werd er op een trainingsplek groepsbegeleiding ingezet en andere keren was er individuele coaching om Yaniek te begeleiden en ondersteunen. “Men wil vaak wel graag werken, maar dat gaat niet altijd vanzelf. Met hulp en persoonlijke begeleiding van organisaties als Vidar en PSW lukt het vaak wel. Bij Yaniek hebben we bijvoorbeeld gekeken naar wat ze wil, welke mogelijkheden er zijn en wat ze wil leren. Terwijl ze in een bedrijf aan de slag was, kon ze in het WerkLeerCentrum workshops volgen en leren wat ze nog moeilijk vond, zoals iets vragen of omgaan met bepaalde bedrijfsregels. Daarnaast kan ze hier haar ervaringen delen met anderen, waardoor men van elkaar kan leren”, legt Lea van der Kolk (trajectbegeleider en kwartiermaker bij PSW) uit. 

In 2019, toen Yaniek een werkervaringsplek kreeg bij Markt 50, vonden er ook diverse gesprekken plaats met Vidar. Zowel Vidar als PSW kunnen jobcoaching en begeleiding aanbieden. In goed overleg en vanuit een hechte samenwerking werd afgesproken dat Yaniek zou toewerken naar betaald werk, maar dat hier de tijd voor genomen zou worden. De begeleiding en jobcoaching op de werkvloer zou voorlopig voornamelijk vanwege de WLZ-indicatie bij PSW liggen. Uiteraard kon er wel altijd gebruik worden gemaakt van de kennis en expertise van Vidar en gespard worden over de coaching.

Net niet een baan

En toen was het bijna zover: een betaalde baan leek in het verschiet. “Er was een wederzijdse klik tussen brasserie Markt 50 en Yaniek. Ze stak de handen flink uit de mouwen en deed haar werkzaamheden goed. Daarnaast werd ze op een warme wijze begeleid door de eigenaren. Alles leek in kannen en kruiken… en toen kwam corona en werd het een net-niet-verhaal dat voor alle betrokkenen erg spijtig was”, aldus Lea van der Kolk.

Yaniek kon gelukkig gebruikmaken van het WerkLeerCentrum in het Fortuna-stadion in Sittard. Hier kon ze haar opgedane vaardigheden onderhouden en nieuwe leren. De tijd werd dus goed besteed en ze bleef de moed erin houden.   

Nieuwe kansen bij Cooking4U

Yvonne Cootjans (werkgeversadviseur bij Vidar) vond in haar uitgebreide netwerk een nieuwe werkgever die goed leek te matchen met Yaniek: Cooking4U in Sittard. Na een proeftijd bleek dit voorgevoel te kloppen. Yaniek kreeg een contract voor 16 uur! “Ze heeft het enorm naar haar zin bij Cooking4U. Eindelijk is, na veel leren, hard werken en tomeloze inzet, haar grote wens om een betaalde baan te krijgen, uitgekomen” vertelt Lea van der Kolk trots.  

Anderen inspireren

Yaniek blijft één keer in de week naar het WerkLeerCentrum komen. Zo blijft het vangnet vertrouwd en in stand en onderhoudt ze haar sociale netwerk en de mogelijkheid om extra vaardigheden te trainen. “Binnen het WerkLeerCentrum is Yaniek een inspirerend voorbeeld voor haar collega’s en dat doet natuurlijk heel veel met haar zelfbeeld en zelfvertrouwen”, aldus Lea van der Kolk. 

Werk om te leren

Yaniek kan er geen genoeg van krijgen zichzelf verder te ontwikkelen en gaat via PSW ook nog binnenkort de brancheopleiding ‘Assistent Facilitair’ volgen. Dit is een opleiding  die voorziet in de behoefte van mensen om verder te studeren als ze niet aansluiten binnen het reguliere aanbod. De opleiding stelt ze in staat toch een erkend certificaat te bemachtigen dat ze toegang kan verschaffen tot MBO entree of een stevigere basis biedt in hun (al dan niet betaalde) baan. De opleiding wordt ontworpen door de ‘Academie voor Zelfstandigheid’ en start naar verwachting eind dit jaar. Het is de eerste keer dat PSW deze opleiding aanbiedt. Yaniek grijpt de kans in ieder geval met beide handen aan!

Ontdek de mogelijkheden van Vidar

Wilt u weten welke kansen Vidar u of uw onderneming kan bieden? Neem dan contact op via +31 (0) 46 477 71 30 of vul het contactformulier in.